Start Planning
Ортодоксалният Великден

Ортодоксалният Великден 2025 и 2026

Ортодоксалният Великден е най-значимият ден в християнския календар в България и се съблюдава от мнозина по благочестив начин. Четири официални празника са официално определени от Велики петък до Велики понеделник.

годинаДатаденПочивни дни
202518 априлпетъкВелики петък
19 априлсъботаВелика събота
20 априлнеделяВеликден
21 априлпонеделникВелики понеделник
202610 априлпетъкВелики петък
11 априлсъботаВелика събота
12 априлнеделяВеликден
13 априлпонеделникВелики понеделник
Моля, превъртете надолу в долната част на страницата за датите от предишни години.

Българската православна църква признава 40 дни пост, които водят до Великденската неделя. През това време вярващият се въздържа от консумацията на месо, риба, мляко, сирене, масло и всички други хранителни продукти, получени от животни. Изключение обаче се прави на Палмова неделя, когато в менюто е разрешена рибата.

Страстната седмица започва в Палмовата неделя, известна в България повече като Цветница. Тъй като клоните на палмите не са достъпни, върбовите клончета са разпространен заместител. Те се занасят в местните църкви и благославят от свещеници. Младите жени често ги оформят като венчета, които се носят по време на църковните служби и след това се хвърлят в река с надеждата, че бъдещият им съпруг ще ги намери.

Великият четвъртък е ден за боядисване на яйца за хората, които продължават да следват старите традиции. Първото великденско яйце трябва да бъде оцветено в червено, което символизира кръвта на Христос и след това често се заравя на полето, за да се осигури плодородие или се съхранява в къщата до следващия Великден, за да донесе щастие на семейството. Боядисват се и много други яйца на този ден, много от тях също в червено и украсени с декоративни кръстове и други религиозни символи.

На велика събота хората ходят на среднощно църковно бдение. Службата започва в 23 ч. и продължава до полунощ. В този момент всички се поздравяват с “Христос воскресе!” и получават традиционния отговор “Воистина воскресе!”. След това всички излизат навън и обикалят три пъти около църквата, носейки запалени свещи. Вярва се, че ако някой е верен християнин, неговата свещ със сигурност няма да бъде издухана от вятъра – без значение колко силен е вятърът.

Велика неделя е по-известна като Великден и е кулминацията на Страстната седмица и на Великите пости. Този ден е ден за пируване, като забраната на храни от последните 40 дни отпада. Основното ястие е винаги агнешко, което представлява Божият Агнец, който умрял и възкръснал отново. Най-голямо внимание обаче се отделя на плетения хляб, известен като козунак. Този великденски хляб е предназначен да представлява Христовото тяло и се яде заедно с червено яйце, което символизира неговата кръв. Това е полусладък християнски хляб, който понякога е покрит с нарязани бадеми.

Предишни години

годинаДатаденПочивни дни
20243 майпетъкВелики петък
4 майсъботаВелика събота
5 майнеделяВеликден
6 майпонеделникВелики понеделник
202314 априлпетъкВелики петък
15 априлсъботаВелика събота
16 априлнеделяВеликден
17 априлпонеделникВелики понеделник