Start Planning
Ден на Независимостта

Ден на Независимостта 2024, 2025 и 2026

Денят на Независимостта в България се провежда на 22 септември, за да отпразнува официалната декларация за независимост на страната от османско владичество на тази дата през 1908 г. Декларацията формализира автономията, която съществува в продължение на три десетилетия от 1878 г. насам, давайки на България равен статус между нациите на световната сцена.

годинаДатаденПочивни дни
202422 септемвринеделяДен на Независимостта
23 септемврипонеделникДен на Независимостта празник
202522 септемврипонеделникДен на Независимостта
202622 септемвривторникДен на Независимостта
Моля, превъртете надолу в долната част на страницата за датите от предишни години.

Денят на независимостта е много важен за хората в България. Те участват в големи празненства из цялата страна. Най-големите тържества, обаче, обикновено се случват във Велико Търново и София. Велико Търново е град, който се намира в Северния централен район на България. Точно там е обявена Независимостта на България. Тържествата за Деня на независимостта обикновено започват сутринта, продължавайки през целия ден.

Традицията е важна част от този празник в България. Правителството има определен фонд, който покрива празника на Деня на независимостта в цялата страна. Този фонд се грижи за празненствата на Деня на независимостта, които се провеждат и извън страната. Българите участват във всякакви разнообразни дейности, които почитат този основен ден в тяхната история. Ако се опитате да се разходите в столицата София, ще забележите, че улиците на Деня на независимостта са затворени.

Българите обичат да се забавляват и да се наслаждават на Деня на независимостта. По време на празника те гледат музикални представления на открито, посещават катедрали наблизо, за да участват в литургийни служения. Те също така редовно посещават парада на Деня на независимостта. Велосипедни, граждански и военни паради са примери за типове чествания, които съпровождат Деня на независимостта в България. След тези паради се провеждат традиции по издигане на българското знаме. След това хората поставят цветя и венци върху военните паметници. Събития за полагане на свещи са често срещани в паметници и мемориали из цялата балканската нация.

Хората в България проявяват уважението си към Деня на независимостта и по много други начини. Някои хора гледат официални речи. Други ходят на църква, за да участват в специални служби. Възможностите са изобилни. Хората, които имат късмета да бъдат в България на Деня на независимостта, могат дори да се насладят на зашеметяващи фойерверки. Въпреки че фойерверки са особено разпространени в София, те са често срещани и в други градове, включително Велико Търново и Варна.

Предишни години

годинаДатаденПочивни дни
202322 септемврипетъкДен на Независимостта
202222 септемвричетвъртъкДен на Независимостта
202122 септемврисрядаДен на Независимостта
202022 септемвривторникДен на Независимостта
201922 септемвринеделяДен на Независимостта
23 септемврипонеделникДен на Независимостта празник
201822 септемврисъботаДен на Независимостта
201722 септемврипетъкДен на Независимостта