Start Planning
Гергьовден

Гергьовден 2025 и 2026

Денят на Свети Георги (Гергьовден) в България е национален празник, който се празнува винаги на 6 май. В продължение на почти половин век комунистическото правителство забранява празника, след като идва на власт през 1946 г. Празникът е възстановен през 1993 г. и отново е ден за гордост в България. Той е известен също като Ден на храбростта и Българската армия.

годинаДатаденПочивни дни
20256 майвторникГергьовден
20266 майсрядаГергьовден
Моля, превъртете надолу в долната част на страницата за датите от предишни години.

Свети Георги е войник от трети век, известен с мита, че е убил змей, както и за мъченичеството си. Той е един от най-почитаните светии на християните. Българите са предимно от православната вяра и изпитват голямо благоговение за Свети Георги.

Свети Георги е покровител на овчари и фермери и на този ден селските семейства традиционно са заклали агне, за предпочитане първородно мъжко, което се пече на шиш за големия празник. Хлябът е другата значима храна и се готви в домовете във всякакви форми и размери, например: кръстосан хляб, овчарски хляб и малки кифлички.

Вечерта преди Гергьовден младите хора често следват обичаите да излизат на полето, да танцуват, да се търкалят или да измият лицето си с нощната роса, след което да събират клони, с които да украсяват вратите на своите домове.

На Гергьовден военните провеждат и парад в София, столицата на България. Хиляди излизат, за да наблюдават маршируването, да участват в религиозните служби и да видят демонстрацията на военни транспортни средства, включително танкове и торпедни ракети. Провежда се кратко мълчание за възпоминание на онези, които са воювали и умрели за България. Българският трибагреник е навсякъде и се изнасят речи от президента и други официални лица.

Предишни години

годинаДатаденПочивни дни
20246 майпонеделникГергьовден
20236 майсъботаГергьовден
8 майпонеделникГергьовден празник