Start Planning
Ден на Съединението

Ден на Съединението 2024, 2025 и 2026

Всяка година Денят на Съединението в България се отбелязва на 6 септември, независимо кой ден от седмицата се пада. На този ден българският народ отбелязва обединението на Княжество България с Източна Румелия, което се случва през 1885 г.

годинаДатаденПочивни дни
20246 септемврипетъкДен на Съединението
20256 септемврисъботаДен на Съединението
8 септемврипонеделникДен на Съединението празник
20266 септемвринеделяДен на Съединението
7 септемврипонеделникДен на Съединението празник
Моля, превъртете надолу в долната част на страницата за датите от предишни години.

Съединението е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). То е прието след няколко бунтове в различни градове в Източна Румелия. Следва военен преврат от Александър I. След като съединението влиза в сила, Източна Румелия и Княжество България създават съвместно правителство, армия, администрация и парламент.

Стъпките на обединението

Това историческо провъзгласяване се случва, след като шепа хора от малкия град Съединение тръгват към Пловдив, град в Източна Румелия, премахвайки една от най-големите несправедливости, наложени от тогавашния Берлинския конгрес. Действителното споразумение за обединение е създадено от мрежа от революционни комитети, разположени в Източна Румелия и подкрепени от тогавашния владетел на България.

След като първоначалното Съединение е факт, то провокира неодобрението на Русия и, с подкрепата на тогавашната суперсила, Сърбия напада България на 14 ноември 1885 г.

След сравнително кратък период на боевете, на 28 ноември българската армия печели битките. На 3 март (19 февруари стар стил) 1886 г. в Букурещ е подписан Мирният договор със Сърбия, възстановяващ границите отпреди война. Когато това споразумение е подписано, Съединението получава международно признание.

Чествания на Деня на съединението в България

Обикновено празненствата на Деня на Съединението в България се провеждат в нощта на 6 септември в Пловдив – някога столица на Източна Румелия, по времето, когато е била османска провинция. По време на тези празници присъстват държавните глави, президентът и министър-председателят.

Вечерта на Съединението на България настъпва с фойерверки, които следват военните възстановки на централния пловдивски площад.

За тези в София, столицата на България, празненствата започват в гробницата, където лежи Княз Александър I Батенберг, германският принц, подкрепял обединението. Кметът на София присъства на това събитие.

За тези в Плевен и Благоевград Съединението също се отбелязва с празненства, но обикновено варират според управляващите партии и това, което те искат да направят в деня.

На този ден всички правителствени служби, училища и повечето частни организации и фирми остават затворени. Ако имате намерение да посетите България през този период, най-добре е да имате всичко, от което се нуждаете. Вероятно ще се натъкнете на няколко церемонии и празненства, които се провеждат в различни градове и провинции в България и ще сте добре дошли да се присъедините и да се насладите на тези събития.

В повечето случаи има сутрешни церемонии, както и изказвания на онези, които са на власт, а фойерверките се появяват вечер, за да отбележат края на деня. Това е забавно събитие както за местните, така и за гостите.

Предишни години

годинаДатаденПочивни дни
20236 септемврисрядаДен на Съединението
20226 септемвривторникДен на Съединението