Start Planning
Коледа

Коледа 2019 и 2020

Християните в България са предимно източноправославни, но от 1968 г. насам България празнува Коледа на 25 декември вместо на 7 януари, както в други православни държави. Това е така, защото православната църква в България преминава от стария към ревизирания Юлиански календар, който следва Григорианския календар на Запада в много точки.

годинаДатаденПочивни дни
201924 декемвривторникБъдни вечер
25 декемврисрядаРождество Христово
26 декемвричетвъртъкРождество празник
202024 декемвричетвъртъкБъдни вечер
25 декемврипетъкРождество Христово
26 декемврисъботаРождество празник

Коледният сезон в България започва с коледните пости, които започват в средата на ноември и продължават 40 дни. Акцентът е Бъдни вечер, когато семейството се събира на празничната трапеза, а празненствата често продължават до традиционната православна Коледа на 7 януари.

След вечерята на Бъдни вечер мнозина посещават църковна служба за отслужване на Света литургия, а на Коледа е втората празнична вечеря. На коледната трапеза се сервира месо, обикновено някакво свинско ястие.

Българската легенда разказва, че Мария всъщност ражда бебето Исус на Бъдни вечер, но не обявява раждането му на света до Коледа. Легендата също така твърди, че е работила в продължение на пет дни, започвайки на 20 декември, който е денят на Св. Игнатий от Антиохия и традиционната българска Нова година.

Има няколко стари суеверия, свързани с Коледа в България. Първо, трябва да има нечетен брой ястия и хора на масата на Бъдни вечер. Консумират се много орехи, а размерът и състоянието на ореха, който ядете, могат да предскажат вашето състояние за следващата година. Също така, в коледния хляб се поставя една монета, а този, на когото се падне парчето хляб, съдържащо монетата, ще има добър късмет.

За фермерите, сламата под покривката и дървените плугове зад вратата ви се смята, че насърчават добра реколта през следващата година. И накрая, масата за вечеря на Бъдни вечер трябва да остане невдигната до сутринта, така че духовете на покойните роднини да могат да похапнат през нощта, ако пожелаят.

Accept