Start Planning
Денят на българската просвета и култура

Денят на българската просвета и култура 2019 и 2020

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е празник, празнуван в България всяка година на 24 май, за да се отпразнува значението на българския език и кирилицата.

годинаДатаденПочивни дни
201924 майпетъкДенят на българската просвета и култура
202024 майнеделяДенят на българската просвета и култура
25 майпонеделникДенят на българската просвета и култура празник

През IX в. сл. Хр. двама братя от Солун проповядват християнското послание сред славянския народ. Княз Ростислав, управлявал Великоморавия (в района на днешна Чешка република и Словакия) е поискал някои мисионери да дойдат в неговия регион, за да помогнат на хората да научат християнството. Изпратени са двамата братя и това бележи началото на значителната история на българския език.

Братята били наречени при рождението си Константин и Михаил. По-късно в живота, когато са станали монаси, те приемат имената Кирил и Методий. И двамата са получили много добро образование, а след смъртта си са канонизирани като светци.

Кирил и Методий създават първия славянски литературен език и го използват за превод на Библията и други документи, за да преподават в началото на моравците. Езикът е наречен старославянски, а по-късно глаголица. В крайна сметка последователите на Кирил и Методий назоват писмения език кирилица на единия от братята Кирил, братът, който е по-запознат с езиците. Българите са единствените членове на Европейския съюз, които пишат на кирилица, въпреки че днес много от тях знаят кирилицата като българска азбука.

Четирите ключови клона на християнската църква почитат празника на двамата светии. Те включват римокатолическата, англиканската, православната и лютеранската църкви. В православната църква, където е последван Юлианския календар, датата на празника е 11 май, която съвпада с Григорианския 24 май.

На официалния празник в цяла България са изобразени портрети на “Св. Св. Кирил и Методий”, а на много места се провеждат паради. Училищата са украсени с цветя и със снимки на братята, като се празнуват езикът и културата на България.

Accept