Start Planning
Денят на българската просвета и култура

Денят на българската просвета и култура 2024, 2025 и 2026

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е празник, празнуван в България всяка година на 24 май, за да се отпразнува значението на българския език и кирилицата.

годинаДатаденПочивни дни
202424 майпетъкДенят на българската просвета и култура
202524 майсъботаДенят на българската просвета и култура
26 майпонеделникДенят на българската просвета и култура празник
202624 майнеделяДенят на българската просвета и култура
25 майпонеделникДенят на българската просвета и култура празник
Моля, превъртете надолу в долната част на страницата за датите от предишни години.

През IX в. сл. Хр. двама братя от Солун проповядват християнското послание сред славянския народ. Княз Ростислав, управлявал Великоморавия (в района на днешна Чешка република и Словакия) е поискал някои мисионери да дойдат в неговия регион, за да помогнат на хората да научат християнството. Изпратени са двамата братя и това бележи началото на значителната история на българския език.

Братята били наречени при рождението си Константин и Михаил. По-късно в живота, когато са станали монаси, те приемат имената Кирил и Методий. И двамата са получили много добро образование, а след смъртта си са канонизирани като светци.

Кирил и Методий създават първия славянски литературен език и го използват за превод на Библията и други документи, за да преподават в началото на моравците. Езикът е наречен старославянски, а по-късно глаголица. В крайна сметка последователите на Кирил и Методий назоват писмения език кирилица на единия от братята Кирил, братът, който е по-запознат с езиците. Българите са единствените членове на Европейския съюз, които пишат на кирилица, въпреки че днес много от тях знаят кирилицата като българска азбука.

Четирите ключови клона на християнската църква почитат празника на двамата светии. Те включват римокатолическата, англиканската, православната и лютеранската църкви. В православната църква, където е последван Юлианския календар, датата на празника е 11 май, която съвпада с Григорианския 24 май.

На официалния празник в цяла България са изобразени портрети на “Св. Св. Кирил и Методий”, а на много места се провеждат паради. Училищата са украсени с цветя и със снимки на братята, като се празнуват езикът и културата на България.

Предишни години

годинаДатаденПочивни дни
202324 майсрядаДенят на българската просвета и култура
202224 майвторникДенят на българската просвета и култура
202124 майпонеделникДенят на българската просвета и култура
202024 майнеделяДенят на българската просвета и култура
25 майпонеделникДенят на българската просвета и култура празник
201924 майпетъкДенят на българската просвета и култура
201824 майчетвъртъкДенят на българската просвета и култура
201724 майсрядаДенят на българската просвета и култура