Start Planning
Ден на Освобождението

Ден на Освобождението 2020 и 2021

Денят на Освобождението в България се празнува из цялата страна всяка година на 3 март, за да се отбележи денят, когато през 1878 г. нацията се освобождава от османско владичество.

годинаДатаденПочивни дни
20203 мартвторникДен на Освобождението на България
20213 мартсрядаДен на Освобождението на България

България става единна държава, известна като Първата българска държава, около 681 г. сл. Хр. Втората българска държава съществува от 1185 г. до 1396 г., когато бива превзета от Османската империя. България е била под османско владичество почти 500 години.

Два въстанически опити срещу османците през 1875 и 1876 г. не успяват и оставят около 15 000 българи избити. През 1877 г. Русия, под ръководството на цар Александър II, се изправя срещу османците и след насилствени битки и загуби на много животи Русия и Османската империя подписват Санстефанския договор на 3 март 1878 г. Договорът създава Княжество България, известна още като Третата българска държава.

Това е първата от многото стъпки в освобождението на България. Следва опозиция от Великите сили за влиянието на Санстефанския договор, който бива окончателно преразгледан и променен с Берлинския договор от 13 юли.

И така, на 3 март 1878 г. България най-сетне е освободена от управлението на Османската империя и успява да изгради собствено ръководство, правителство и култура. На 3 март 1880 г. племенникът на цар Александър II, принц Александър Батенберг, е избран за първи управник на България.

Денят на Освобождението се празнува на церемонии в цялата страна и особено в по-малките градове. Много от тези градове са били почти унищожени по време на борбата за независимост и това е тържествено време да се припомни потисничеството, борбата и свободата. Цветя и бележки често се оставят на паметниците на Освобождението в България, а много празнуват и с фойерверки.

Accept